You are currently viewing Οι δικηγόροι του JON SCHAFFER ζητούν καθυστέρηση στην καταδίκη.

Οι δικηγόροι του JON SCHAFFER ζητούν καθυστέρηση στην καταδίκη.

Οι δικηγόροι του κιθαρίστα των ICED EARTH, Jon Schaffer, ζήτησαν καθυστέρηση στην καταδίκη σε σχέση με τον ρόλο του στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Αύγουστο, ένας δικαστής όρισε ημερομηνία καταδίκης στις 20 Φεβρουαρίου 2024 για τον Schaffer, ο οποίος είχε προηγουμένως «αναγνωρίσει ότι είναι ιδρυτικό ισόβιο μέλος» της ακροδεξιάς εξτρεμιστικής ομάδας Oath Keepers. Ωστόσο, στις 26 Ιανουαρίου, οι δικηγόροι του 55χρονου μουσικού κατέθεσαν «αίτηση για συνέχιση της ποινής ή εναλλακτικά αναστολή της ποινής», εν μέρει εν αναμονή της έκβασης της υπόθεσης Joseph W. Fischer κατά Ηνωμένων Πολιτειών, την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε να εκδικάσει τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το Politico, το ζήτημα είναι εάν οι εισαγγελείς και το Υπουργείο Δικαιοσύνης χρησιμοποίησαν καταχρηστικά έναν νόμο του 2002 που αρχικά αποσκοπούσε στον περιορισμό των οικονομικών εγκλημάτων για να ασκήσουν δίωξη σε έναν κατηγορούμενο της 6ης Ιανουαρίου που ονομάζεται Joseph Fischer.
Εάν το δικαστήριο συνταχθεί με τον Fischer, θα θέσει επίσης υπό αμφισβήτηση τη χρήση του νόμου εναντίον άλλων
κατηγορουμένων της 6ης Ιανουαρίου – συμπεριλαμβανομένου του Schaffer.

Στην υπόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η μόνη επίμαχη διάταξη του ομοσπονδιακού ποινικού κώδικα είναι το 18 U.S.C. 1512 (c) (2), το οποίο ποινικοποιεί κάθε προσπάθεια «διεφθαρμένης» παρεμπόδισης, επιρροής ή παρεμπόδισης οποιασδήποτε επίσημης διαδικασίας. Η καταδίκη μπορεί να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης έως 20 ετών.

Σύμφωνα με το NBC News, η διάταξη θεσπίστηκε το 2002 ως μέρος του νόμου Sarbanes-Oxley, ενός νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στον απόηχο του λογιστικού σκανδάλου της Enron.
Ως εκ τούτου, οι κατηγορούμενοι λένε ότι δεν προοριζόταν ποτέ να εφαρμοστεί σε ένα περιστατικό όπως η 6η Ιανουαρίου.

«Το ερώτημα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετίζεται άμεσα και επηρεάζει την εγκυρότητα της ένστασης και της καταδίκης του κ. Schaffer και οδηγεί τον υπολογισμό της κυβέρνησης ως προς το εύρος των κατευθυντήριων γραμμών ποινής του», έγραψαν οι δικηγόροι του Jon στην πρότασή τους. «Εάν ο κ. Schaffer καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης σύμφωνα με το 18 U.S.C. § 1512 (c) και τις κατευθυντήριες γραμμές παρεμπόδισης και αρχίσει να εκτίει την ποινή του, θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς θα χάσει την επικερδή εργασία του, θα ξεριζώσει τη ζωή του και θα εκτίσει χρόνο για κακούργημα που μπορεί να ακυρωθεί από το αποτέλεσμα Fischer.
Επιπλέον, η συνέχιση ή η παραμονή θα διατηρούσε επίσης πολύτιμους κυβερνητικούς πόρους και θα απέφευγε πιθανά ζητήματα ανακούφισης μετά την καταδίκη, εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί υπέρ του Fischer.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ Amit Mehta έκανε δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μοιραστεί σφραγισμένα υλικά από την υπόθεση που αφορούσε τον ρόλο του Schaffer στην υπόθεση ταραχών στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ως ανακάλυψη στις τρεις κύριες υποθέσεις Oath Keepers.

Τον Μάιο του 2023, ο Mehta επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 ετών στον ηγέτη των Oath Keepers, Stewart Rhodes, για τις προσπάθειές του να ανατρέψει τις εκλογές του 2020 που έληξαν με τη βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του τον Απρίλιο του 2021, ο Jon συνήψε συμφωνία συνεργασίας με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το CNN, οι εισαγγελείς και οι δικηγόροι του Schaffer συμφώνησαν να προτείνουν να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης μεταξύ τρεισήμισι και τεσσεράμισι ετών, με βάση το πόσο γόνιμη ήταν η συνεργασία του με την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση συμφώνησε να μην αντιταχθεί στην απελευθέρωση του Schaffer κατά τη φάση της καταδίκης.

Αν και ο Schaffer κατηγορήθηκε αρχικά για έξι εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε πράξη σωματικής βίας και της στόχευσης της αστυνομίας με σπρέι αρκούδας, ομολόγησε την ενοχή του μόνο σε δύο κατηγορίες: παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας του Κογκρέσου. και καταπάτηση σε απαγορευμένους χώρους του Καπιτωλίου ενώ είναι οπλισμένοι με θανατηφόρο ή επικίνδυνο όπλο.
Η πρώτη κατηγορία τιμωρείται με έως και 20 χρόνια φυλάκισης, ενώ η δεύτερη επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών.

Στη συμφωνία απολογίας του, ο Schaffer αναγνώρισε ότι στις 6 Ιανουαρίου 2021 βρισκόταν στην Ουάσινγκτον για να παραστεί στη συγκέντρωση “Stop The Steal” στο Ellipse στην Ουάσινγκτον, DC για να διαμαρτυρηθεί για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, τα οποία πίστευε ότι ήταν νοθευμένα.
Ο Schaffer φορούσε ένα γιλέκο τακτικής και έφερε σπρέι αρκούδας, ένα επικίνδυνο όπλο και χημικό ερεθιστικό που χρησιμοποιείται για να αποκρούσει τις αρκούδες.
Όταν τελείωσε η συγκέντρωση, ο Schaffer ενώθηκε με ένα μεγάλο πλήθος που βάδισε από το Ellipse στο Καπιτώλιο, όπου μια κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου Michael Pence, συνεδρίαζε για να πιστοποιήσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του εκλεκτορικού κολλεγίου.
Λίγο μετά τις 2:00 μ.μ., μέλη του όχλου εισέβαλαν βίαια στο κτίριο του Καπιτωλίου, διακόπτοντας την κοινή συνεδρίαση και προκαλώντας την απομάκρυνση των μελών του Κογκρέσου και του αντιπροέδρου από τις αίθουσες της Βουλής και της Γερουσίας.

Στην απολογία του, ο Schaffer παραδέχτηκε ότι μετά την άφιξή του στους χώρους του Καπιτωλίου, πέρασε από εμπόδια που προορίζονταν να περιορίσουν την πρόσβαση στο κοινό και σε μια σειρά κλειδωμένων θυρών στη δυτική πλευρά του Καπιτωλίου. Περίπου στις 2:40 μ.μ., ο Schaffer τοποθετήθηκε μπροστά από ένα πλήθος που έσπασε μια σειρά από πόρτες που φυλάσσονταν από τέσσερις αξιωματικούς της αστυνομίας του Καπιτωλίου των ΗΠΑ (USCP) που φορούσαν εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών.
Ο Schaffer παραδέχτηκε ότι ήταν από τα πρώτα άτομα που πέρασαν τις κατεστραμμένες πόρτες και μπήκαν στο κτίριο του Καπιτωλίου, αναγκάζοντας τους αστυνομικούς να υποχωρήσουν.
Ο Schaffer και άλλοι προχώρησαν προς πέντε ή έξι αξιωματικούς του USCP που οπισθοχώρησαν, ενώ τα μέλη του όχλου διογκώθηκαν μέσα στο Καπιτώλιο και συνέτριψαν τους αξιωματικούς.
Οι αξιωματικοί τελικά χρησιμοποίησαν ένα χημικό ερεθιστικό για να διαλύσουν τον όχλο.
Ο Schaffer ήταν μεταξύ των ανθρώπων που ψεκάστηκαν στο πρόσωπο, μετά από τους οποίους βγήκε κρατώντας το δικό του σπρέι αρκούδας στα χέρια του.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Schaffer συμφώνησε να συνεργαστεί με τους ανακριτές και ενδεχομένως να καταθέσει σε σχετικές ποινικές υποθέσεις, σύμφωνα με το CNN.
Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια του Schaffer, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε αργότερα να παροτρύνει τον δικαστή να δείξει επιείκεια κατά τη διάρκεια της καταδίκης του.
Επίσης, ως μέρος της συμφωνίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει τον Schaffer για το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Ο 55χρονος μουσικός ήταν ο πρώτος κατηγορούμενος για ταραχές στο Καπιτώλιο που κατέληξε σε συμφωνία.

Το παράρτημα των Oath Keepers στην Ιντιάνα αποστασιοποιήθηκε από τον Schaffer μετά τη σύλληψή του, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν μέλος της τοπικής ομάδας.
Ωστόσο, η εθνική οργάνωση, η οποία πούλησε ισόβιες συνδρομές για 1.200 δολάρια, δεν είχε σχολιάσει την υποτιθέμενη σχέση του με την ομάδα.

Σε μια συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο του 2020 στην Ουάσινγκτον, DC, ο Schaffer βιντεοσκοπήθηκε να περπατά πίσω από ένα ζευγάρι από τη Φλόριντα, την Kelly Meggs και την Connie Meggs, οι οποίες κατηγορήθηκαν ότι ήταν μεταξύ των 10 μελών των Oath Keepers που διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο στην επίθεση στο Καπιτώλιο.
Τον Μάιο του 2023, ο Kelly Meggs καταδικάστηκε για ανατρεπτική συνωμοσία για τη συμμετοχή του στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο και καταδικάστηκε να περάσει 12 χρόνια στη φυλακή.

Μετά τις αρχικές αναφορές ότι ο Schaffer συμμετείχε στις ταραχές, οι συμπαίκτες του στους ICED EARTH αποστασιοποιήθηκαν από τις ενέργειές του.
Ο τραγουδιστής Stu Block και ο μπασίστας Luke Appleton δημοσίευσαν αργότερα ξεχωριστές δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοινώνοντας τις παραιτήσεις τους.
Ο frontman των BLIND GUARDIAN, Hansi Kürsch, εγκατέλειψε επίσης το DEMONS and WIZARDS, το μακροχρόνιο πρότζεκτ του με τον Schaffer.
Οι ισχυρισμοί προφανώς επηρέασαν επίσης τη σχέση του Schaffer με τη μακροχρόνια δισκογραφική του εταιρεία Century Media, η οποία είχε κυκλοφορήσει άλμπουμ τόσο από τους ICED EARTH όσο και από τους DEMONS and WIZARDS.
Από τα μέσα Ιανουαρίου 2021, η σελίδα ρόστερ καλλιτεχνών της Century Media δεν ανέφερε κανένα συγκρότημα.

Αφήστε μια απάντηση