You are currently viewing DIO – HOLY DIVER “40 χρόνια απο την κυκλοφορία του δίσκου, ορόσημο στην ιστορία του Heavy Metal”

DIO – HOLY DIVER “40 χρόνια απο την κυκλοφορία του δίσκου, ορόσημο στην ιστορία του Heavy Metal”

Σαν σήμερα, 40 χρόνια πρίν την 25η Μαϊου του 1983, κυκλοφόρησε το Album “Holy Diver”, δίσκος ορόσημο στην παγκόσμια Heavy Metal σκηνή και αποθεώθηκε απο κριτικούς και κόσμο και ειναι ίσως μία απο τις καλύτερες δουλειές του “Dio”.  Ηταν μόλις που ο Ronnie Jame “Dio”  Padanova  είχε αποχωρίσει απο τους Black Sabbath του Tony Iommi, φτιάχνοντας της δική του μπάντα με όνομα “DIO”,  ακολουθούμενος απο τον Drummer Vinny Appice, ο οποίος σύμφωνα με δηλώσεις του Dio, ήταν πολύ δεμένος μαζί του και ο καλυτερός του φίλος. Το σχήμα συμπληρώθηκε απο τον πρώην μπασίστα των τότε  “Rainbow”  Jimmy Bain και τον κιθαρίστα Viavian Campbel προερχόμενος απο το Βρετανικό New Wave Heavy Metal συγκρότημα Sweet Savage. Στην αναζήτηση κιθαρίστα ο Dio ειχε δηλώσει οτι έψαχνε βρετανό κιθαρίστα, δεν ηταν κατι φυλετικό απλά ήξερε τι ήχο ήθελε και του άρεσε ο τρόπος που παίζανε. Εκείνη την εποχή οι Αμερικάνοι κιθαρίστες ήθελαν να γίνουν γρήγορα “Van Halen” και  δεν του άρεσε αυτό.

Φήμες λένε οτι η αποχώρηση του Dio και απο τα δυο συγκροτήματα, Rainbow και Black Sabbath, δεν ηταν και με το καλύτερο τρόπο.Oι δυο αυτές μπάντες με Ritchie Blackmore και Tony Iommi αντίστοιχα ήθελαν να κάνουν “στροφή” πρός μια κατεύθυνση ίσως εμπορική και ο Dio είχε μια αποφάση να παρει, να μείνει και να ακολουθήσει ή να φύγει, έτσι αποχώρησε, ήταν καιρός να φτιάξει τη δική του μπάντα και έτσι έγινε δε του άρεσε η ιδέα της Solo καριέρας σε καμία περίπτωση αλλά είχε κουραστει να παίρνουν οι άλλοι τις αποφάσεις.

Ο Dio έχοντας στη “κατοχή” του ερμηνευτικά αριστουργήματα όπως το Stargazer, Temple of the King, Catch the Rainbow, Man on the Silver Mountain απο τη θητεία του στους Rainbow καθώς  και Heaven and Hell, Falling of the edge of the world, Sign of the Southern Cross με τους Black Sabbath, ένιωθε πως χρειαζόταν ενα ακόμα τραγούδι ίδιου επιπέδου χωρίς να επισκιαστεί ερμηνευτικά, στιχουργικά και κατεπέκταση μουσικά ορίζωντας το πως θα είναι το συγκρότημα και ο επερχόμενος δίσκος. Το κομμάτι αυτό ειναι το αριστουργηματικό “Holy Diver”.

Συμφωνα με τα λεγόμενα του Dio : ” δεν υπήρχε συγκεκριμένη φόρμουλα ή κάποια θεματολογία για το Album. Καθε κομμάτι ήταν ξεχωριστό θεματικά. Ηταν μια συλλογική προσπάθεια. Χωρίς να μπαίνουμε σε καλούπια, ό,τι αναγκαστικά αυτό έπρεπε να γραφτει έτσι ή αλλιώς, με συγκεκριμένο δηλαδή τρόπο απο κάποιο μέλος. Όλοι γράφανε με το τρόπο που τους άρεσε, έγραφαν οτι ήθελαν και αν όλοι νιώθαμε ενταξει με αυτό, απλά το τραγούδι έβγαινε.”

Στο εξωφύλλου το σκίτσο(art work) του άλμπουμ “Holy Diver” εικονογραφημένο απο το Randy Berrett, παρουσιάζεται η μασκότ της μπάντα, φιγούρα του δαίμωνα Muray, να τραβάει μια σπασμένη αλυσίδα απο έναν τυλιγμένο με την αλυσιδα, πιθανόν καθολικό ιερέα, με τον δεύτερο μέσα στο νερό.  Το Album artwork  είχε σκοπό να κάνει τους ανθρώπους να αναρωτηθούν “γιατί έχεις ένα τέρας να πνίγει έναν ιερέα;” Η απάντηση του Dio ηταν πάντα “πώς ξέρεις ότι δεν είναι ιερέας που πνίγει ένα τέρας;”  ο Dio έσπευσε να υποστηρίξει οτι καμιά φορά τα φαινόμενα ίσως ειναι παραπλανητικά , θέλωντας να πεί στο κόσμο να μη «κρίνουν ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του».

Επίσης η συζηγός του και manager Wendy Dio, μερικά χρόνια μετά το θανατό του, είχε δηλώσει σε συνέντευξη, οτι τα τραγούδια “Holy Diver”  και “Don’t talk to strangers” είχαν γραφτεί απο το Dio πολύ  πριν δημιουργήσει τη μπάντα “DIO”, όταν ακόμα ηταν μέλος των Black Sabbath.

Δήλωσε επίσης:    “Είχε μια πρόταση για να προχωρήσει solo καρριέρα, είχε γράψει μερικά τραγούδια , μάξεψε τα μέλη του συγκρότηματος, έβαλε μερικά ακόμα τραγούδια στο album και απλά “βγήκε”.

Αυτό που αγαπώ στο συγκεκριμένο Album κάθε φορά που το ακούω, δεν ήταν μόνο τα αρισουργηματικά κομμάτια απο μέλη θρύλους, ήταν οτι τα μέλη που το απάρτισαν γράφανε και παίζανε ελεύθερα χωρίς κάποια συγκεκριμένη φόρμουλα και χωρίς πρέπει και στερεότυπα, απλά απο αγάπη για το είδος και αυτο το ακούω στο δίσκο. Όσες φορές και να ακούσω το δίσκο, με εκπλήσει η ζωντάνια στα φωνητικά του Dio πόσο ελεύθερα και με ζωντάνια ερμηνεύει κάθε νότα, πως χτυπάνε τα υπόλοιπα μέλη τις νότες, σα να παίζουν… με τη ζωντάνια της πρώτης φοράς…

HOLY DIVER 

Tracklist:

Side one
No.TitleMusicLength
1.“Stand Up and Shout”Dio, Jimmy Bain3:18
2.“Holy Diver”Dio5:53
3.“Gypsy”Dio, Vivian Campbell3:40
4.“Caught in the Middle”Dio, Vinny Appice, Campbell4:17
5.“Don’t Talk to Strangers”Dio4:54
Side two
No.TitleMusicLength
6.“Straight Through the Heart”Dio, Bain4:35
7.“Invisible”Dio, Campbell5:26
8.“Rainbow in the Dark”Dio, Appice, Bain, Campbell4:14
9.“Shame on the Night”Dio, Appice, Bain, Campbell5:29
Total length:41:46

   Ronnie James "Dio" Padavona

July 10, 1942 – May 16, 2010