You are currently viewing O Φώτης Σωτηρόπουλος(Fortress Under Siege) στο metalwar.gr

O Φώτης Σωτηρόπουλος(Fortress Under Siege) στο metalwar.gr

Έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στο Metalwar.gr την ψυχή των Fortress Under Siege τον ταλαντούχο Φώτη Σωτηρόπουλο.

Γειά σου Φώτη, τι κάνεις?Καλωσήρθες στο metalwar.gr  Συγχαρητηρία για την κυκλοφορία του αριστουργιματικού νέου Αλμπουμ σας “ENVY”,καλοτάξιδο να έιναι και πολλές επιτυχίες ευχόμαστε μέσα απο τη καρδιά μας.
ΦΣ: Σας ευχαριστώ πολύ ! Καλώ σας βρήκα.

2)Εχουμε την κυκλοφορία λοιπόν του νέου Αλμπουμ, πώς αισθάνεσαι εσύ προσωπκά; Μετεφερέ μας το κλίμα και μέσα απο την μπάντα, αν θέλεις.
ΦΣ: Πάντα με κάθε νέα κυκλοφορία αισθάνεσαι μεγάλη χαρά, ελπίδα και προσμονή. Απλά το συγκεκριμένο άλμπουμ είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή έχουμε δουλέψει και προσπαθήσει πολύ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να κρατήσουμε το συγκρότημα ενεργό, έτσι ώστε να μην υπάρχει ουσιαστικά κενό μεταξύ τού “Atlantis” και τού “Envy”. Είναι εξόχως σημαντική αυτή η συνέχεια που δείχνει η μπάντα μεταξύ των δύο τελευταίων κυκλοφοριών της, στις ζωντανές της εμφανίσεις, κάτι που προφανώς είναι απόρροια και τού εξαιρετικού κλίματος που υπάρχει μεταξύ των μελών της.

3)Τι σημαίνει για σένα “ENVY”, τι θέλεις να πείς με το δίσκο, τους στοίχους αυτού του δίσκου;
ΦΣ: Ο δίσκος έχει ποικίλο στιχουργικό περιεχόμενο. Το ομότιτλο τραγούδι αναφέρεται προφανώς στο φθόνο και πώς αυτός μάς καθορίζει ως συναίσθημα, το “Disobey” είναι μία υπενθύμιση στην αμφισβήτηση τής εξουσίας, το “Distant voices” είναι εμπνευσμένο από την ταινία “Blade Runners”, το “Look at you” είναι ο μύθος τής Μέδουσας αλλά με διαφορερικό φινάλε, αφιερωμένο στη διαχρονική καταπίεση τών γυναικών, το “Bring out your dead” στην επιδημία τής πανούκλας το Μεσαίωνα στην Ευρώπη, το “Straits of glory” στο μεγαλειώδες έπος τής ναυμαχίας τής Σαλαμίνας, το “Burning fleshes” στα συναισθήματα που κατακλύζουν έναν επισκέπτη και πρώην τρόφιμο τού Νταχάου, το “Deceptor” για την αντίδραση στον υποχρεωτικό σεβασμό στα ιερά και όσια και την υποκρισία που κρύβει αυτό και τέλος, το “Ride the thunder” για την δύναμη τής θέλησης, την αυτογνωσία και τη μετριοπάθεια, αλλά και το εφήμερο όλων αυτών.

4)Στα αυτιά μου ηχητικά ο δίσκος “Envy” είναι αρκετά ισοροπημένος σε power και progressiveστοιχεία, εσύ το πιστεύεις αυτό;Eίσαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα; Θα άλλαζες κάτι;
ΦΣ: Το πιστεύω απόλυτα και δε θα άλλαζα ούτε νότα.

5)Στη διαδικασία δημιουργίας ενός τραγουδιού, πρώτα συνθέτεις και μετά γράφεις τους στοίχους, το ανάποδο;Aναφορικά να πω οτι «ακούω» τη μουσική, στους στοίχους, είναι μεγαλειώδες.
ΦΣ: Πολύ σωστά το αναφέρεις, πάντα η μουσική είναι το κυρίαρχο, ο στίχος αν και σημαντικός πάντα έπεται τής μουσικής, πώς θα μπορούσε εξάλλου να συμβαίνει το αντίστροφο; Χαίρομαι ιδιαίτερα που το παρατήρησες και το αναφέρεις, είμαστε πολύ σχολαστικοί στην επιλογή τού θέματος που θα “ντύσει” τη μουσική τού κάθε τραγουδιού, τίποτα δε γίνεται στην τύχη.

6)Επίσης στις συνθέσεις παίρνουν μέρος, αν δε κάνω λάθος, οι Λάζαρης, Ρουσάκης,Γεωργίου και Γιανακόπουλος; Υπάρχει φόρμουλα γι’αυτό μεταξύ σας; γράφει ο καθε ένας το δικό του κομμάτι και άν σας αρέσει το τοποθετείται; Πως δουλεύει όλο αυτό?
ΦΣ: Η μουσική και οι στίχοι τών FUS ήταν ανέκαθεν δικό μου δημιούργημα, με κάποιες συμμετοχές σε ορισμένα τραγούδια από φίλους ή συνεργάτες, όπως ο Βασιλάκης, ο Σμέρος, ο Μπαλακάκης, ο Ρουσσάκης, ο Γεωργίου, ο Λάζαρης και ο Βενάρδος. Ο μοναδικός που έγραψε ολοκληρωμένα δικά του τραγούδια με τη δική μου συμμετοχή σε αυτά, ήταν ο Μπαλακάκης, τέσσερα στο “Phoenix rising” και ένα στο “Atlantis”. Αυτά μέχρι στιγμής. Μελλοντικά θα δούμε, αν καί πρός το παρόν δε βλέπω να αλλάζει κάτι ουσιαστικό.

7) Κατά τη διαδικασία ενός τραγουδιού ηχογραφείτε όλοι μαζι ή ο κάθε ένας χωριστά;
ΦΣ: Εννοείται ο κάθε ένας ξεχωριστά.

8)Είχατε τρία ολοκληρωμένα Album μέχρι το 2020.To “The Mortal Flesh of Love” (2011), “PhoenixRising” (2014), “Atlantis” (2020). Απο το 2014 έως και το 2020, τι προέκυψε; Γιατί δε βγάλατε ενα Album πχ το 2017;
ΦΣ: Γιατί είχαμε προβλήματα με την σύνθεση τής μπάντας. Τώρα που φαίνεται να έχουν λυθεί αυτά τα προβλήματα κινούμαστε σε κανονικούς ρυθμούς.

9) Το 2019 εντάχθηκε στο LineUpκαι ο ταλαντούχος Θέμη Γουρλής και είμαστε χαρούμενοι γι αυτό. Γιατί θεώρησες οτι χρειαζόταν μια έξτρα κιθάρα στο σχήμα; Είναι ίσως κάτι που είδες απο τον προηγούμενο δίσκος σας που ήθελες να διορθώσεις; Ήθελες και θέλεις να δώσεις «όγκο» ηχητικά και στο δίσκο αυτό και στους επόμενους με το καλό που θα έρθουν?
ΦΣ: Ο μόνος λόγος που αποφάσισα να εντάξω ρυθμικό κιθαρίστα στο δυναμικό μας, ήταν οι ζωντανές εμφανίσεις, μιας και στους δίσκους όλα τα κιθαριστικά μέρη είναι παιγμένα από εμένα. Στις συναυλίες όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι δύο κιθάρες προσθέτουν διπλάσιο όγκο στον ήχο και άρα άλλη ενέργεια. Έτσι έχουμε επίσης τη δυνατότητα να παίξουμε όλα τα απαιτητικά κιθαριστικά θέματα που ηχογραφώ στο στούντιο, που με μία κιθάρα, κακά τα ψέματα, δε θα ήταν το ίδιο.

10)Πότε ξεκίνησες την ενασχόληση σου με τη μουσική; Ποιά είναι τα ακούσματα σου;Tι σε ώθησε να γίνεις μουσικό; Ανέφερε 3 αγαπημένα σου Αlbum απο οποιοδήποτε είδος.
ΦΣ: Ξεκίνησα να παίζω κλασική κιθάρα γύρω στα έντεκα και αφού έπαιξα για τέσσερα χρόνια και έχοντας ήδη metal ακούσματα, αναπόφευκτα συνέχισα με ηλεκτρική, αν και στην πρώτη μου κανονική μπάντα, τούς GLADIATORS, ξεκίνησα αναγκαστικά ως μπασίστας, πριν αναλάβω χρέη κιθαρίστα.Τα ακούσματα μου ήταν όλα τα κλασικά metal ακούσματα τής εποχής μου, δηλαδή των χρυσών δεκαετιών 80s και 90s. Δε μπορώ να αναφέρω μόνο τρία, θα αναφέρω όμως πέντε και αυτά θα είναι με βαριά καρδιά, λόγω των υπολοίπων που μένουν εκτός, τα “Conspiracy – KING DIAMOND,   “Rage for order¨” – QUEENSRYCHE,
“Transcendence” – CRIMSON GLORY, “Defenders of the faith” – JUDAS PRIEST και “Awake” – DREAM THEATER, χωρίς αξιολογική σειρά εννοείται.

11)Τι έχουμε μετά τη κυκλοφορία; Έχετε περιοδεία μαθαίνω; Ετοιμάζεσται πυρετοδός με πρόβες; Ελεύθερος χρόνος υπάρχει;
ΦΣ: Έχουμε τρεις εμφανίσεις σε Σόφια, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, 23, 24 και 25 Νοεμβρίου αντίστοιχα ενώ θα επακολουθήσουν κι άλλες. Κάνουμε μία πρόβα κάθε εβδομάδα,  εδώ και πολύ καιρό, οπότε είμαστε έτοιμοι. Αν θες να βρείς ελεύθερο χρόνο θα βρείς.

12)Σε ευχαριστουμε για την τιμή που μας έκανες και μας αφιέρωσες κομμάτι απο το χρόνο σου να μας απαντήσεις. Θα ήθελες να δώσεις ενα μήνυμα στους αναγνώστε του metalwar.gr πριν κλείσουμε;
ΦΣ: Εγώ ευχαριστώ για την συνέντευξη, ελπίζω η μουσική μας να ταξιδέψει μακριά, να είστε όλοι καλά.

Επιμέλεια: Γιώργος Παππάς

Αφήστε μια απάντηση