You are currently viewing Fortress Under Siege – “ENVY” album review

Fortress Under Siege – “ENVY” album review

Οι ταλαντούχοι αθηναίοι Progressive/Power Metalers “Fortress Under Siege” πρόκειτε να κυκλοφορήσουν το τέταρτο ολοκληρωμένο album τους,  με τίτλο”ENVY” , έχοντας κυκλοφορήσει πρόσφατα ,τρία Singles (official video), το δυνατό “Ride The Thunder”, “Distant Voices” και το απίστευτο “Disobey”. Η κυκλοφορία του album έχει προγραμματιστεί για το τέλος της εβδομάδας και συγκεκριμένα την Παρασκεύη 13 Οκτωβρίου απο τη Rock Of Angels Records. Τρια χρόνια μετά (09/10/2022) απο την κυκλοφορία του προηγούμενου εξαιρετικού album με όνομα “Atlantis” και με τη διάθεση στα ύψη έρχονται ανανεωμένοι με πλούσιο υλικό που θα συγκινήσει, θεωρώ και τα πιό απαιτητικά αυτιά.

Ο δίσκος “Envy” έχει στο σύνολο του διάρκεια 46 λεπτά και αποτελείται απο δέκα κομμάτια μέσης διάρκειας. Πατώντας το play, ξεκινώντας την ακρόαση και με την εισαγωγή του πρώτου τραγουδιού να εισχωρεί στα αυτιά μου, ανασήκωσα τα φρύδια και ξανακοίταξα τον player θεωρόντας πως έχω κανει λάθος κομμάτι, χωρίς να αμφισβητώ τις δυνατότητες του αγαπημένου μου συγκροτήματος βέβαια, μιας και προηγουμένος άκουγα Hammerfall, κι όμως η εισαγωγή γέμισε τα αυτιά μου με απίστευτο power ρυθμό  ( – Θαυμάσιο αναφώνησα!) μια Power αρχή με τη κιθάρα να πρωτοστατεί και τα drums να χτυπούν τον εναρκτήριο ρυθμό, τα πλήκτρα στον απόηχο και στο τελείωμα το μπάσο, με άρτια εκτέλεση να κλείνει την εισαγωγή, χάθηκα λίγο να πω την αλήθεια, η συνέχεια εκπληκτική με refrain αλλάζοντας ρυθμό κόντρα σε σχέση με το υπόλοιπο κομμάτι και η συνέχεια Power /Progressive σε όλο του το μεγαλείο. Το επόμενο τραγούδι, “Ride the Thunder” ένα μέσης ταχύτητας Power/Progressive Metal κομμάτι χωρίς πολλές πολές υπερβολές,  παρ’ όλ’ αυτά, συνθετικά και στιχουργικά είναι δυνατό, αρμόζει στο τίτλο του.  Το “Distant Voices” Progressive/Power και μου αρέσει αυτός ο ατμοσφαρικός “οριακά συμφωνικός” χαρακτήρας του. Το Power/Progressive κομμάτι “Look at You” εκπληκτική εναλλαγή απο πολύ αργό tempo, σα να ειναι ερωτικό τραγουδι σε Power/Prog κομμάτι και εκπληκτική φωνή του Τάσσου απο τα πολύ χαμηλα με ψεύτικη φωνή ανεβαίνει ψηλά. Το “Disobey” ενα όμορφο καθαρά progressive τραγούδι επαναστατικού περιεχομένου με έννοια ό,τι “δε πρέπει να τρώς, ότι σου σερβίρουν”.  Το “Envy” ζηλευτό γρήγορο Power metal κομμάτι, εδώ ρεσιτάλ δίνουν, το εκπληκτικό solo και τα πληκτρα στο background πρίν απο αυτό. To “Broken and Torn” ένα κομμάτι, με μια δόση μικρής heavy metal διάστασης και η ύπαρξη των πλήκτρων του δίνει μια διαφορετική ατμόσφαιρα αύρα, ωραία πινελιά, εξαιρετικό το solo στο τέλος. Το “Deceptor” ενα κομμάτι με σημεία πολύ χαμηλής ταχύτητας εδώ ο Τάσος δείχνει για ακόμα μια φορά ότι στα φωνητικά, είναι πολυπράγμων. Το “Straits of Glory” ένα μέσης ταχύτητας Power/Progressive Metal κομμάτι, με μια αγριά χροιά στη φωνή του Τάσου και τέλος το “Burning Fleshes”,  Power/Progressive ιδανικό κομμαάι για τελείωμα εδώ τα riffs και η ρυθμικής κιθαρα δίνουν και παίρνουν, το σόλο στο τέλος εκπληκτικό, τα πλήκτρα και εδώ κάνουν την παρουσία τους εμφανώς.    

Θεωρώ οτι είναι ένας απο τους καλύτερους δίσκους των “Fortress Under Siege” αν όχι ο καλύτερος, αρκετά ισοροπημένος μεταξύ power/progressive, που σε κρατάει σε εγρήγορση μέχρι το τελευταίο κομμάτι , εδώ ο Φώτης Σωτηρόπουλος βρίσκεται κυριολεκτικά, σε ένα συνθετικό παραλήρημα ευφυΐας και εδώ να αναφέρουμε την εξαιρετική παραγωγή σε όλη τη διάρκεια του δίσκου απο Φώτη Μπενάρντο.Δεν είμαι σίγουρος αν ο Φώτης Σωτηρόπουλος πρώτα δημιουργεί τους στοίχους και μετά συνθέτει ή το αντίθετο, πάντως το νόημα και το ύφος των στοίχων η το τίτλο του τραγουδιού τον ακούω πάνω στη σύνθεση του. Θεωρώ ότι ο δίσκος “ENVY”, είναι ενα βήμα μπροστά για το συγκρότημα.

Τη παραγωγή και μίξη επιμελήθηκε ο Φώτης Μπερνάντο, η ηχογραφήση έγινε στα Devasoundz Studios στην Αθήνα Ελλάδα, με μηχανικό των Φώτη Μπενάρντο, Άγγελο Καρατζά και Άρη Καρατζά και το mastering απο τον Γιώργο Νεράντζη.

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε και την είσοδο του Θέμης Γουρλή στο lineup που όσο να ‘ναι, η έξτρα κιθαρα και ο ταλαντούχος θέμης δίνουν το κάτι παραπάνω(προερχώμενος απο το Power Metal συγκρότημα Celestial Ode) .Τα drums απο Δημήτρη Καπουκάκη βαράνε γεμάτα και αλύπητα,το μπάσο απο St.evens Κοπανάκη ακούγεται ομόρφα είναι παρών σε όλο το δίσκο, χαρακτηριστικό η αρχή του κομματιού Disobey, τα πλήκτρα απο Γιώργο Γεωργίου εξαιρετικά χαρακτηριστικό σημείο το “Broken and Torn”(2.43’) , και τέλος ή φωνή του Τάσου Λάζαρη φτάνει εκεί που πρέπει και μάλιστα αρκετα χαμηλά όπως στο κομμάτι “Look at You” και αρκετά ψηλά όπως στο κομμάτι “distant Voices” και “Envy” χωρίς να κάνει, ούτε υπερβολές αλλά ούτε όμως και εκπτώσεις.  

George Pappas

9/10

1.Bring Out Your Dead04:48 
2.Ride The Thunder04:07 
3.Distant Voices05:34 
4.Look At You05:35 
5.Disobey05:06 
6.Envy04:13 
7.Broken And Torn03:35 
8.Deceptor04:30 
9.Straits Of Glory03:55 
10.Burning Fleshes03:53 
 45:16 

Fortress Under Siege:

Τάσος Λάζαρης – Φωνητικά
Φώτης Σωτηρόπουλος – Κιθάρες
Θέμης Γουρλής – Ρυθμικές Κιθάρες
Γιώργος Γεωργίου – Πλήκτρα
St.evens Κοπανάκης – Μπάσο
Δημήτρης Καπουκάκης – Drums

Για τον δίσκο “Envy”:

 • Στοίχοι: Φώτης Σωτηρόπουλος
 • Παραγωγή: Φώτη Μπενάρντο
 • Ηχογραφήθηκε στα Devasoundz Studios, Αθήνα Ελλάδα, με μηχανικό των Φώτη Μπενάρδο, Άγγελο Καρατζά και Άρη Καρατζά
 • Μίξη: Φώτης Μπενάρντο
 • Mastered : Γιώργο Νεράντζη
 • Προπαραγωγή: Γιάννη Μανόπουλου στο MMS
 • Cover Art: Ιωάννη Κουτρίκα
 • Φωτογραφία(Μπάντας): Φώτης Μπενάρντο
 • Επεξεργασία φωτογραφίας: Δημήτρης Τζώρτζης
 • Σχεδιασμός ,Διαμόρφωση: Θοδωρής Ταρλαντέζου

*Όλο το μπάσο σε διασκευή και ερμηνεία του Αλέξανδρου Σταύρακα

 • Post author:
 • Post category:Reviews
 • Reading time:3 mins read